Het helemaal verbieden van wegwerpplastic is niet makkelijk. Gelukkig werken al veel ondernemers, bewoners en ambtenaren aan het terugdringen ervan. Ook Dennis Ebeli, organisator van Rotterdams Koningsdagfestival Oranjebitter.
Van buurtfeestje tot festival
Het idee voor Oranjebitter ontstond in 2009. Dennis was mede-eigenaar van Picknick aan de Pannenkoekstraat. Samen met zijn buren van restaurant Level besloot hij in de straat een feestje neer te zetten. “Het was heel simpel. We deden een barbecue’tje aan en trokken de Piekfijn leeg. Maar op het eind vloog iedereen elkaar in de armen omdat ze zo’n leuke dag hadden gehad.”
Met de jaren groeide Oranjebitter uit van buurtfeestje tot festival met meerdere podia, muziekgenres, entertainment en eettentjes. Maar een groter festival, betekent ook een groter effect op het milieu. “Bezig zijn met duurzaamheid is geen keuze, het is een must”, zegt Dennis. “Je bezoekers kunnen bizar blij zijn, financieel is het misschien een mega succes, maar als jij daarmee weet ik veel hoeveel Co2 uitstoot, moet je jezelf wel afvragen: hoe groot is het succes echt?”
Daarom doet hij bij Oranjebitter zoveel mogelijk om de negatieve gevolgen van het festival te verkleinen. “Onze cateraars werken zonder plastic, we hergebruiken decors, we hebben kraanwater voor personeel. En we zijn een lokaal festival met veel lokale bezoekers en artiesten. Dat laatste is niet heel bewust, maar wel een fijne bijkomstigheid.”
Statiegeld
Sinds vorig jaar werkt Oranjebitter ook met een retourbekersysteem. Alle bezoekers krijgen een muntje dat ze kunnen omruilen voor een beker. Iedere keer als je een drankje haalt, lever je je beker bij de bar weer in. Of je moet bijbetalen. Net als frisdrankflessen, worden de bekers gemaakt van rPET plastic. rPET is goed te recyclen, op voorwaarde dat je het schoon en gescheiden inlevert. “Een statiegeldsysteem is daarvoor noodzakelijk”, zegt Dennis.
Regels
De nieuwe Single Use Plastic (SUP) wetgeving moet ervoor zorgen dat er in de toekomst steeds minder zwerfplastic is. Wat Dennis daarvan vindt? “Tegenwoordig zijn er over de brede zin wel heel veel regels en soms kom je aan een max van wat je kan verwerken. Daarom moet je mensen wel de tijd gunnen om erin te groeien. Als dat lukt, ben ik alleen maar blij met regels zoals deze. Het is gewoon nodig.”
Pionieren
Uiteindelijk is er ook een economie nodig die het makkelijker en betaalbaarder maakt, voegt Dennis toe. “Nu zijn er gewoon nog niet heel veel mogelijkheden. We moesten al flink ons best doen om een partij te vinden die onze bekers wilde aannemen. Maar toen het gelukt was, toen we de bus hadden volgegooid met bekers, het hadden afgeleverd en een afschrift kregen dat ze het gingen verwerken, was het wel een high five moment.”
De rekening
Dennis zou nog meer willen doen, maar is ook realistisch. “Ik kan het mooier maken dan het is, maar het kost gewoon wel geld. Alles is nodig, alles is duur, alles is belangrijk, maar het is wel veel. En als je straks 70 euro voor een ticket betaalt, komt er niemand meer. Dus soms nemen we grote stappen, soms kleine, maar het streven is wel om elk jaar duurzamer te worden.”
Normaal
De overheid, ondernemers en bezoekers spelen volgens Dennis samen een rol in de weg daarnaartoe. “Uiteindelijk moeten mensen het normaal gaan vinden. Ik was van de zomer op Lowlands, daar gooide iedereen zijn beker op de grond. Dat is eigenlijk superraar, zeker als je het niet meer gewend bent. Uiteindelijk wordt het wet en dat is belangrijk. Maar het gevoel dat mensen het supernormaal gaan vinden is natuurlijk wat je echt wil.”
Oranjebitter sloot zich aan bij Green Deal Circular Festivals: een netwerk aan organisatoren dat samenwerkt aan het circulair maken van de evenementenindustrie.