Linda van Rij is adviseur (marien) zwerfafval en transitieregisseur kunststoffen bij de gemeente. Ze werkt al langer aan het terugdringen van plastic in de stad, met als één van de vele ambities een plasticvrije Rotte in 2025. “Rotterdam is een havenstad met enorm veel water”, zegt Linda. “We zijn de laatste stad die iets kan doen om te voorkomen dat rondzwervend plastic in de zee terechtkomt. Als stad Rotterdam willen we geen bijdrage meer leveren aan de plastic soep, dat is de hogere ambitie van de Strategie Marien Zwerfafval waar ik aan werk.”
Plasticvrije Koningsdag
Het idee voor een plasticvrije Koningsdag schoot Linda te binnen zodra ze hoorde dat de koninklijke familie op bezoek kwam. Het duurde even voor het idee geland was en het werd opgepikt door het stadhuis. In januari kreeg ze groen licht.
Helemaal plasticvrij wordt het feest nog niet, want daarvoor moet je vergunningen aanpassen, de gemeenteraad en ondernemers overtuigen. “Dat is erg complex en bovendien redden we dat niet in drie maanden. We focussen daarom op experimenteren, leren en inspireren. Een extra impuls om te zorgen dat meer mensen zich aansluiten bij onze missie. Een plasticvrije Koningsdag krijgen we alleen samen voor elkaar.”
Terrassen zonder theezakjes
Rotterdam Festivals en CircularPET haken aan om een retourbekersysteem op te tuigen en samen met het collectief We Are Nature hoopt Linda zoveel mogelijk horecaondernemers te inspireren single-use plastic van de terrassen te verbannen. Geen koekverpakkingen, geen plastic theezakjes; “in ieder geval niets dat weg kan waaien”, benadrukt ze. “We zijn in gesprek met Hotel New York, het Maritiem Museum en restaurant Prachtig: plekken dicht bij het water en waar Willem-Alexander straks langskomt. Maar uiteindelijk kan iedere horecaondernemer zich aansluiten.”