Brang, haal of ruil spullen en planten bij Pop-Upwinkel De Moeite Waard
Rotterdam zit vol goede ideeën. En die hebben we hard nodig om te zorgen dat we circulair gaan leven. Circulair? Dat betekent: het duurzamer produceren, bewuster kopen en beter wegdoen van spullen. Zodat de stad en de rest van de wereld een prettige plek blijft om te wonen.
Sinds juni 2021 helpt Julia van Santbrink bewoners met het uitvoeren van hun circulaire ideeën. De circulaire wijkaanpak, noemen we dat. We spraken Gilbert van Drunen, één van die bewoners en oprichter van De Moeite Waard: een pop-up ruilwinkel in Carnisse.
Gilbert woont al 15 jaar in Carnisse. Hij is kunstenaar en oprichter van een theater, wijnbar Koffie & Ambacht en pop-up winkel De Moeite Waard, allemaal in de Ebenhaëzerstraat.
Zelf initiatief nemen
“Er gebeurt nog weinig op Zuid, omdat de zogenaamde avontuurlijke ondernemers er geen geld in durven stoppen. Daarnaast willen de meeste mensen geen dingen opgelegd krijgen. Daarom is het belangrijk om als bewoner zelf iets te beginnen voor de buurt. Ik wil als bewoner de aanjager zijn van de verandering van beleid.”
Van idee naar winkel
Het idee voor De Moeite Waard ontstond door een leeg winkelpand in de straat. Gilbert wilde dat het een goede bestemming kreeg en nam contact op met de gemeente. Hij kreeg geld om de huur voor zes maanden te betalen. Dat gaf ruimte om een idee uit te werken. “Van Julia kreeg ik extra geld om de winkel te starten”.
Plan schrijven?
Je moet dan wel een plan schrijven en dat is niet mijn ding. Maar Julia heeft veel geduld. Het is fijn dat ik daarin gezien word en dat ze me ondersteunt.”
Doen waar de wijk behoefte aan heeft
Bij De Moeite Waard kunnen bewoners spullen brengen en halen. Als je ervoor wil betalen dan mag dat, maar het hoeft niet. “Ik wil dat het laagdrempelig is. Dat we doen waar de wijk behoefte aan heeft.”
Bewoners weten wat er speelt
Naast spullen biedt De Moeite Waard samen met Jannie Spoor ook naailessen aan, waar bewoners schorten maken van oude overhemden. Je gooit je overhemd niet weg, én je hoeft geen nieuwe schort te kopen: dat is circulair. “De lessen zaten meteen vol. Dingen die vanuit de buurt ontstaan spreken bewoners aan, zij weten wat er speelt.”
Merel verzon plantenasiel
Eén van de buurtbewoners, Merel, is om gezondheidsredenen afgekeurd door het UWV. Om toch bezig te blijven, helpt ze Gilbert als winkelmedewerker bij De Moeite Waard. Ze voert er ook haar eigen idee uit: een plantenasiel. Hier breng je stekjes en oude planten heen die je niet meer kan verzorgen. Iemand anders kan de plant dan meenemen. Zo voorkom je dat planten bij het afval terechtkomen.
Uit liefde voor de buurt
De Moeite Waard geeft spullen, stoffen en planten een tweede leven, maar voor Gilbert gaat circulair over veel meer. “Het is waardering voor de mensen om je heen. En je met je omgeving verbinden. Al mijn projecten ontstaan uit liefde voor de buurt en haar bewoners.”
Het hoeft niet moeilijk te zijn
Gilbert wil ook buurtgenoten enthousiast maken om circulaire dingen te organiseren. “Als ik met mijn winkelwagen vol van de supermarkt naar mijn wijnbar loop, of met buren een terras bouw van oud hout, kijken mensen en denken ze ‘dat kan ik ook.’ Het hoeft niet moeilijk te zijn, en dat wil ik laten zien.”
Kom ook naar De Moeite Waard
De Moeite Waard is nu twee maanden open. Heb je iets nodig of wil je spullen brengen? Kom langs aan de Ebenhaëzerstraat 39. Of bekijk de Facebookpagina voor activiteiten.
Wil jij jouw wijk ook duurzamer maken? Bel Julia!
Heb jij net als Gilbert een idee om jouw wijk, buurt of straat circulairder te maken? Maar weet je niet waar je moet beginnen? Bel dan met Julia van Santbrink op 06 14 30 03 32. Zij kan vanaf 11 juli met jou meedenken. Ze maakt je wegwijs binnen de gemeente en andere organisaties. Of weet misschien wel een goede subsidie voor jouw idee. Julia vertelt hier hoe zij dat doet.