Op de foto een berg elektronisch afval
10 Mei 2024

Kick off E-waste Race 2024 door Sander de Kramer op Vrije School Rotterdam-West

De Gemeente Rotterdam organiseert in samenwerking met Race Against Waste en Diergaarde Blijdorp de E-waste Race 2024. De kick off van de E-waste Race, die van 20 mei tot 13 juni duurt, vindt plaats op dinsdag 14 mei door Sander de Kramer, ook wel bekend als Chief Ouwe Dibbes, op de Vrijeschool Rotterdam-West. Sander de Kramer (1973) is tv-maker, columnist, Rotterdammer, verhalenverteller en wereldverbeteraar. Sander de Kramer zijn verhaal gaat over grondstoffenschaarste en onze voortdurende ‘honger’ naar nieuwe producten. En wat dat, onder andere, betekent voor kinderen in arme landen die onder zeer slechte omstandigheden kostbare grondstoffen delven om aan onze continue vraag naar nieuwe producten te kunnen voldoen.

De E-waste Race 

Acht basisscholen uit Rotterdam gaan vier weken lang de strijd aan met elkaar om zoveel mogelijk oude en soms kapotte elektronische apparaten (ook wel e-waste genoemd) goed gescheiden in te zamelen voor recycling of aan anderen door te geven of te laten repareren. Tijdens de E-waste Race leren kinderen op een leerzame en interactieve manier over onderwerpen als consuminderen, grondstoffenschaarste, hergebruik en recyclen (minder, beter, langer en opnieuw). Gedreven experts geven gastlessen op de deelnemende scholen waarna de scholieren klaar zijn om samen bij te dragen aan het circulair maken van Nederland. Buurtbewoners kunnen hun elektronisch afval aanbieden op www.ewasterace.nl. Batterijen en/of accu’s moeten voor het inleveren uit de apparaten worden gehaald. Leerlingen komen de e-waste aan huis ophalen. De batterijen en accu’s moeten separaat op daarvoor geschikte plek worden ingeleverd. De oude laptops of kapotte keukenmachines belanden vaak op zolder, in een gangkast of zelfs bij het restafval. Zonde! Van sommige apparaten kan maar liefst 95% van de onderdelen hergebruikt worden. 

De scholen die meedoen aan de E-waste Race 2024 zijn de RK Maria basisschool, de Jacob Maris-School, basisschool de Nieuwe Haven, OBS de Globe, basisschool De Kleine Prins, OBS De Schalm, Vrijeschool Rotterdam-West en de KC Hoeksteen in Rotterdam. 

Grondstoffenschaarste 

Grondstoffen worden schaarser en de omstandigheden waaronder grondstoffen moeten worden gewonnen worden slechter. Juist als we materialen minder, beter, langer en opnieuw gebruiken, verminderen we de CO2 uitstoot en werken we samen aan een transitie waarbij circulair denken en doen het nieuwe normaal wordt. De leerlingen zamelen de e-waste gescheiden in, zodat het niet in het restafval terecht komt. Wanneer e-waste bij het restafval belandt kan er brand ontstaan in de containers of in de vuilniswagens. Het gescheiden inleveren van e-waste is veilig voor ons allemaal én 

levert veel waardevolle grondstoffen op die hergebruikt kunnen worden. De kinderen en hun omgeving leren tijdens deze race op een leuke, indringende en leerzame manier dat het goed gescheiden inzamelen van elektronisch afval belangrijk is. Zo zorgen we dat waardevolle grondstoffen opnieuw worden gebruikt en kunnen we samen grondstoffenschaarste tegengaan. Rotterdam wil in 2030 50% minder primaire grondstoffen gebruiken. En in 2050 helemaal circulair zijn. De gemeente zorgt ervoor dat het ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terechtkomt. Zo komt al het e-waste goed terecht en kan het worden hergebruikt of gerecycled. 

Twijfel je over waar je een product kwijt kunt, kijk op Afvalwijzer | Rotterdam.nl en Milieupark | Rotterdam.nl. 

 

Beeld: Nathan Cima | Unsplash

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief