Kleding met elkaar ruilen in de wijk is hartstikke circulair
20 September 2024

Gezocht: kwartiermaker Circulair Oude Noorden

We kopen veel spullen en gooien ook veel weg. En vaak doen we dat op zo’n manier dat we de spullen en onderdelen niet meer opnieuw kunnen gebruiken. En dat is jammer! Want spullen kunnen we doorgeven of met oud materiaal kunnen we nieuwe dingen maken. Dat is beter voor de planeet en voor je portemonnee! In 2030 wil Rotterdam als stad daarom voor de helft minder afval produceren. En in 2050 een stad zijn waar afval niet (meer) bestaat. Maar hoe doen we dat? Om de grondstoffentransitie in Rotterdam te laten slagen, zetten we in om grondstoffen minder, beter, langer en opnieuw te gebruiken. Alles vanuit waarde en behoud van grondstoffen, zonder verspilling.

Maar hoe doen we dat? En wat is daarvoor nodig in het Oude Noorden? Om dat te onderzoeken zijn we op zoek naar een bewoner of ondernemer uit de wijk die aan de slag gaat als Kwartiermaker Circulair.

Het Oude Noorden is al goed bezig met het afvalvrij houden van de wijk. Daarnaast is er steeds meer belangstelling voor het thema circulair vanuit bewoners en organisaties.  
 

Zichtbaar maken en analyseren

Als kwartiermaker Circulair ga je in eerste instantie voor een half jaar aan de slag om het netwerk van bewoners, initiatieven, leefwerelden en organisaties in het Oude Noorden rond circulair zichtbaar te maken, aan elkaar te koppelen en te versterken. Wat gebeurt er al in de wijk? Bijvoorbeeld rond het lenen, delen, hergebruik van spullen, het niet weggooien van etensresten, het maken van iets nieuws van oude materialen en het repareren en zuinig zijn op spullen. 

Je maakt een korte analyse van de wijk met knelpunten en kansen op het gebied van circulair en je organiseert aan de hand van de opgehaalde wensen een aantal activiteiten in de wijk op het gebied van circulair. Ook ga je in gesprek met de wijkraad, omdat bewoners, organisaties en ondernemers via de wijkraad de gemeente laten weten wat ze belangrijk vinden op het gebied van circulair. Op basis van dit gesprek en de wijkanalyse wordt besloten hoe in de wijk verder aan de slag te gaan met het thema circulair.

We bieden

Als kwartiermaker krijg je een betaalde opdracht (zzp-constructie), voor een half jaar met mogelijkheid tot verlenging. De ureninzet ligt rond 8 uur per week. Het uurtarief wordt in gezamenlijk overleg en op basis van vraag en aanbod bepaald.

Meer informatie

Heb jij een passie voor circulair/duurzaamheid en woon (of werk) je in het Oude Noorden? Ben jij een verbinder en lijkt het je leuk om mee te werken aan een circulaire wijk? Neem dan contact met Özlem Ates via o.ates@rotterdam.nl en laat ons weten wat je zou kunnen betekenen.

Je reactie moet uiterlijk 14 oktober bij ons binnen zijn. Voor vragen over de opdracht kun je contact opnemen met Özlem Ates, projectleider Circulaire Wijkaanpak van gemeente Rotterdam, 06-34142112.
 

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief