Portretten van Aina Seeders, Susan Dekker en Özlem Ates
26 September 2024

Word jij net als Aina ook kwartiermaker?

Aina Seerden uit Bospolder Tussendijken gelooft in lokale kracht. Al jarenlang was zij op verschillende manieren actief in haar eigen wijk (Bospolder Tussendijken), toen zij drie jaar geleden zag dat haar wijk een ‘circulaire kwartiermaker’ zocht. Alles viel voor Aina op z’n plek. “Ik las de vacature op Instagram en dacht gelijk: dit ben ik! Ik ben een netwerker, ik hou van verbinden, nieuwe projecten starten, kennis overbrengen en mensen enthousiast maken. Al sinds mijn studietijd heb ik een duurzaam hart en voel ik enorm de behoefte om dat over te dragen aan anderen. Niet alleen omdat dat leuk is om te doen trouwens. Nee, het is hartstikke nodig. Het gaat niet goed met de wereld”. 

“Nieuwe dingen starten vind ik leuk. In het begin dacht ik dat het lastig zou zijn om mede-wijkbewoners enthousiast te krijgen voor duurzaamheid en circulair. Vaak denken mensen dat het duur is. En er hangt soms nog een ‘stoffig’ imago aan misschien. Maar dat zag ik gelijk als een mooi doel en een uitdaging. Ik wil dat beeld veranderen en laten zien dat bewust leven juist heel erg fijn en inspirerend kan zijn en vaak ook nog besparing oplevert”.

Ik weet wat er speelt 
Aina liet er geen gras over groeien en ging gelijk aan de slag.  Ze wilde weten wat er allemaal al speelt in de wijk en ging overal op gesprek. Bij (buurt)verenigingen en buurthuiskamers, bewoners, ondernemers en andere sleutelfiguren in de wijk. “En het mooie was, op elke plek waar ik kwam, hadden mensen wel weer nieuwe interessante contactpersonen voor me. Zo groeide het netwerk en ontdekte ik de energie die aanwezig is in de wijk. Dat is erg bijzonder aan Bospolder Tussendijken. Er is echt een community met veel plannen, initiatieven en ideeën. Ik werd overal met open armen ontvangen. Wel met een klein moment van aarzeling, want er kwamen zo vaak mensen van de gemeente praten en helpen. Maar ik ben niet van de gemeente. Ik ben een wijkbewoner. Ik wil, praat, denk en droom hetzelfde als mijn buurtgenoten. Ik ken de wijk en weet écht wat er speelt”. 

Bewoners zien hun eigen voordeel 
En zo kreeg Aina vertrouwen. Iedereen wist haar ineens te vinden. Het woord ‘circulair’ vindt ze zelf maar een moeilijk woord, maar ze merkt dat de term steeds meer inburgert. “Ik heb iets gerepareerd, ben ik nu ook circulair? Mensen vragen me nu vaak of wat zij thuis doen, er ook mee te maken heeft. Dat vind ik mooi. Ze voelen dat het belangrijk is. Zien hun eigen voordeel en hun eigen rol. En er worden steeds meer circulaire voorstellen voor wijkprojecten ingediend. Maar daarnaast verbindt het onderwerp ook. Buurtgenoten leren elkaar beter kennen tijdens workshops of bijeenkomsten. Praten met elkaar en helpen elkaar. Er komen verhalen los. Dat ontroert me”. 

Aina startte ook een circulaire appgroep. Die telt nu meer dan 400 leden. Ze geven spullen aan elkaar weg, delen of lenen iets uit. “Alles wat je wegdoet, heeft een verhaal. En krijgt daardoor nog meer waarde voor degene die het overneemt. En het leuke is, het zorgt altijd weer voor een fijn praatje voor de voordeur, in de hal of zelfs in de woonkamer waar je normaal gesproken nooit zou komen”. 

Inmiddels is Aina’s rol als kwartiermaker veranderd in projectleider. “Als kwartiermaker heb ik een basis gelegd en op die basis kan ik nu met allemaal mooie projecten concreet aan de slag”.

Bewoners weten beter wat werkt dan ambtenaren 
Özlem Ates en Susan Dekker werken bij de gemeente en zijn verantwoordelijk voor het opbouwen van een circulaire gemeenschap in de Rotterdamse wijken. Susan: “Rotterdam wil in 2050 volledig circulair zijn. Daar hebben we iedereen bij nodig. Ook bewoners. Er gebeurde al heel veel in de Rotterdamse wijken, maar we wilden een nieuwe stap zetten. En heel eerlijk: het werkt niet als je als ambtenaar achter een bureau een nieuw beleid uitstort over de wijk. Bewoners weten veel beter wat er speelt en wat er écht nodig is. Daarom gingen we op zoek naar ‘kwartiermakers’ die een netwerk opbouwen, uitzoeken wat werkt en wat niet en er zo voor zorgen dat onze wijken duurzamer worden”.

Özlem vult Susan aan: “Dit moet de nieuwe manier van werken worden. Het werk van Aina heeft al zoveel mooie projecten en activiteiten opgeleverd. Dat was ons nooit gelukt. Ik vind dat meer afdelingen zo zouden moeten werken. Geef zoveel mogelijk in handen van de bewoners zelf”.

Eén plan voor de hele stad werkt niet 
Gaat Rotterdam dan hetzelfde doen in elke wijk? “Nee”, zeggen Susan en Özlem tegelijkertijd. “Eén plan voor Rotterdam bestaat niet. Rotterdam heeft zoveel wijken met zoveel verschillende karakters en geschiedenis. Twee wijken die exact naast elkaar liggen, kunnen al compleet anders zijn. Wat in de ene straat goed werkt, kan drie hoeken verderop een flop worden. Niet elke wijk heeft al een netwerk. En juist daarom moeten we zeer lokaal werken. Met bewoners aan zet. Dan komen we er wel”.

Droom 
De drie dames hebben allemaal dezelfde wens: “Het zou prachtig zijn als elke Rotterdamse wijk in de toekomst een circulair centrum heeft. Waar mensen elkaar helpen, spullen kunnen repareren en alles met elkaar ruilen of delen. Dan is circulair écht de norm”.

Ook kwartiermaker worden?

In het Oude Noorden en Mathenesse zoeken we kwartiermakers. Lees hier meer:

Gezocht: kwartiermaker Circulair Oude Noorden | Rotterdam Circulair

Gezocht: kwartiermaker Circulair Mathenesse | Rotterdam Circulair

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
logo port of rotterdam
logo provincie zuid-holland
Logo DCMR Milieudienst Rijnmond
logo blue city
Gemeente Rotterdam logo