man met schep met houtsnippers
5 April 2024

Houtsnippers van Rotterdamse bomen in de Moerkapellestraat

De Moerkapellestraat ontving deze maand houtsnippers van Rotterdamse bomen om geveltuinen en perkjes mee te onderhouden. De houtsnippers die gemeente Rotterdam normaal gesproken aan grote partijen levert, kwamen nu terecht in 28 straten in eigen stad door een samenwerking tussen Rotterdam Circulair en Opzoomer Mee.

Van (kerst)boom naar houtsnippers

Het idee was om houtsnippers te maken van de vijfhonderd kerstbomen die Opzoomer Mee jaarlijks uitdeelt in Rotterdam. “Kerstbomen zijn ons succesnummer, maar we ontvangen wel eens kritische signalen over hoe duurzaam ze zijn”, zegt projectleider Thessa Bakker. Toch zit helemaal stoppen met het uitdelen van kerstbomen er niet in, daarvoor zijn de bomen bij veel Rotterdamse straten te geliefd.

“Maar we hebben wel circulaire ambities”, zegt Thessa. Dus ging Opzoomer Mee op zoek naar andere oplossingen en ontstond, na een leuk gesprek met Rotterdam Circulair, het idee om een circulaire kerstboom te ontwerpen die jaarlijks opnieuw opgebouwd kan worden. “En we bedachten dat het goed zou zijn om de gebruikte kerstbomen als houtsnippers terug te geven aan de straat.

Lokaal

“Al gauw bleek dat van kerstbomen geen houtsnippers worden gemaakt, maar compost”, vervolgt Thessa. Maar de actie was al uitgezet en veel straten waren enthousiast. Daarom besloot Opzoomer Mee de actie alsnog door te zetten, niet met kerstbomen, maar met houtsnippers van Rotterdams snoeiafval.

Die houtsnippers levert gemeente Rotterdam normaal gesproken aan grote partijen. “Het wordt gecomposteerd, er wordt biomassa van gemaakt of het gaat naar de papierindustrie”, zegt Anton Klijnsmit, projectleider bomen bij gemeente Rotterdam. Vaak betekent dat dat het hout Rotterdam verlaat en dat wil Anton liever voorkomen.

“Het liefst verwerken we zoveel mogelijk hout hier in de bodem, zoals we met deze houtsnippers doen. Of kijken we naar andere opties, zoals een takkenril. Dat is een schutting van takken waarin dieren kunnen schuilen en nesten kunnen bouwen. Het is de ambitie van de gemeente om bij het hergebruik zoveel mogelijk kwaliteit te behouden en het materiaal zo lokaal mogelijk te gebruiken.”

Makkelijk voor bewoners

Bewoners zijn blij met de gratis houtsnippers, want ze zijn normaal moeilijk te krijgen. “Ze zijn duur, of je moet meteen een grote hoeveelheid afnemen”, zegt Lesther van Vliet, een van de bewoners van de Moerkapellestraat. Dat de houtsnippers niet van de kerstbomen komen, vindt ze geen probleem. “Ze zijn uiteindelijk gemaakt van omgewaaide bomen, dat is ook circulair.”

Goed voor de bodem

Lesther betrok buurman Francisco Pachito bij het onderhouden van de geveltuintjes. Twee keer eerder gebruikten ze daarvoor houtsnippers, want die zijn voedzaam voor de bodem en voorkomen dat er te veel onkruid groeit. Francisco ziet al effect: “De aarde is heel zwart en rijk. Je ziet veel diertjes en planten en paddenstoelen doen het goed.”

Francisco zorgt goed voor de straat – en alles wat erin groeit. Hij is blij met de houtsnippers, maar hoopt dat de gemeente ook andere problemen in de straat oppakt. “Afval prikken en geveltuintjes verzorgen kunnen we zelf. Andere dingen kunnen we niet zelf oplossen, zoals problemen met de riolering. Van mij mag de gemeente daar meer aandacht aan besteden.”

In de straat leiden verschillende smaken soms ook tot een discussie. Lesther: “De tuintjes staan niet het hele jaar door in bloei en daardoor vinden sommige bewoners het er soms rommelig of kaal uitzien.” Voor Francisco is dat geen probleem: “Ik vind dat we de natuur haar gang moeten laten gaan, maar iedereen heeft zijn eigen beeld bij natuur en daar moeten we ook respect voor hebben. Als we een middenweg vinden, komt het goed.” Lesther: “Door de houtsnippers liggen de tuintjes er nu in ieder geval alweer een stuk netter bij.”

Gratis aanvragen

Er zijn momenten dat de gemeente geen houtsnippers heeft en nee moet verkopen. “Maar na een storm komen we erin om”, zegt Anton. Hij hoopt dat meer bewonersinitiatieven, volkstuinverenigingen, scholen, kerken, educatieve-, gemeenschappelijke- of speeltuinen de houtsnippers van de gemeente willen afnemen, zodat ze steeds vaker lokaal op openbaar toegankelijke locaties worden ingezet. “Ook buiten dit project om kunnen deze initiatieven houtsnippers aanvragen. Als het praktisch haalbaar is, minimaal een paar kuub is en op de route past, komen we ze gewoon brengen.”

Houtsnippers aanvragen? Dat kan via de postbus van de Boomverzorging: postbusobu-boomverzorging@rotterdam.nl

Tekst: Merel Nolet 
Beeld: Jan de Groen

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
logo port of rotterdam
logo provincie zuid-holland
Logo DCMR Milieudienst Rijnmond
logo blue city
Gemeente Rotterdam logo