Gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen bezoekt Shareaty
4 Juli 2024

Bezoek van gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen aan Shareaty belangrijk in strijd tegen voedselverspilling, armoede en ongezond eten

Weet je dat we jaarlijks met z’n allen zo’n twee miljard kilo voedsel gewoon weggooien? En dat we samen hard moeten werken om die hoeveelheid binnen zes jaar te halveren? De Rotterdamse organisatie Shareaty doet z’n best om partijen ‘rest voedsel’ bij grote bedrijven op te halen en te verdelen onder sociale initiatieven in de stad. Op die manier gaan ze voedselverspilling tegen, zorgen ze voor een gezonde maaltijd voor mensen met een beperkt budget en helpen ze ook nog eens mee in de strijd tegen eenzaamheid. Reden voor gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen om op bezoek te gaan in het distributiecentrum.

Shareaty haalt overschotten bij voedselproducenten op, zorgt voor vervoer en gekoelde opslag en verdeelt de producten weer over sociale keukens in wijkcentra, basisscholen en daklozenopvang. Je kan daarbij denken aan groente en fruit, vlees en vis en graanproducten, rijst, aardappelen en pasta. Maar ook kruiden, olie en sauzen. Allemaal producten die eerder werden weggegooid omdat het niet voldeed aan de eisen van de afnemers of te dicht tegen de houdbaarheidsdatum zat. 

Op 3 juli 2024 bracht gedeputeerde Mariëtte van Leeuwen een bezoek aan het distributiecentrum van Shareaty in Rotterdam. Van Leeuwen: “Wanneer er wordt geïnvesteerd in initiatieven zoals Shareaty, waarbij reststromen worden opgehaald en verspreid onder voedselinitiatieven en scholen, worden kinderen gezonder, gaan daardoor beter presteren en worden ze uiteindelijk goeie werknemers. We hebben vaak de neiging om als overheid dingen te kwantificeren, maar bij zulke dingen moeten we eigenlijk kijken naar het voordeel op de lange termijn.”

Rotterdammers met een laag inkomen hebben moeite om voldoende voedsel te kopen, laat staan gezond voedsel. Door het voedsel op te halen en te herverdelen gaat Shareaty voedselverspilling tegen en zorgen ze dat ook deze Rotterdammers een goede, gezonde maaltijd kunnen eten, bijvoorbeeld in de sociale keukens. Op die manier dragen ze ook nog eens bij aan het tegengaan van eenzaamheid. Het gaat dan niet alleen meer om het verspillen van voedsel maar om het werken aan een gezonde en leefbare stad. De gemeente Rotterdam is – met een gezamenlijke opdracht vanuit armoede, circulair en gezondheid – opdrachtgever van Shareaty. 

Recent is Shareaty een samenwerking aangegaan met Dutch Fresh Port (DFP) om meer groente en fruit te krijgen. Judith Andries van Rotterdam Circulair: “De eerste keer dat ik de directeur van Dutch Fresh Post ontmoette zag hij deelname aan het verspillingsproject niet zitten. Veel te kleinschalig volgens hem. Ik heb hem het effect geschetst van de invloed die het krijgen één appel op een klein jongetje kan hebben. Het geeft hem perspectief en daarmee een betere kans in de wereld. Zo had hij het nog nooit bekeken. Dutch Fresh Port kwam aan boord.” Andere samenwerkingspartners zijn Greenery, Vakmanstad, Voedseleducatie010, de Provincie en de Gemeente.

Dat de gedeputeerde nu een bezoek brengt aan Shareaty is volgens Andries heel belangrijk. Armoede en voedselverspilling stopt niet bij de gemeentegrenzen. “We hopen dat de gedeputeerde een ambassadeur wordt en zo de rest van de provincie ook aansluit.”

In Nederland gooien we samen jaarlijks zo’n twee miljard kilo voedsel weg. Doel is dat die hoeveelheid in 2030 is gehalveerd en we in 2050 helemaal niets meer weggooien. Dit past binnen een circulaire economie. Door producten niet weg te gooien maar op een andere manier te (her) gebruiken dragen we bij aan de CO2-reductie, creëren we kansen voor de economie én zorgen we voor een leefbare en gezonde wereld, ook voor de generaties na ons. 

Meer informatie over Shareaty www.shareaty.nl

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
logo port of rotterdam
logo provincie zuid-holland
Logo DCMR Milieudienst Rijnmond
logo blue city
Gemeente Rotterdam logo