GroenCollect
GroenCollect haalt behalve broodresten ook ander organisch afval op, zoals groente, fruit en etensresten. En koffiedik van de horeca. Bedrijven kunnen de ingezamelde resten vervolgens gebruiken om weer iets mee te maken. GroenCollect rijdt rond met elektrische voertuigen. Dit is beter voor het milieu en bovendien is het makkelijker verplaatsen door de binnenstad.
Theo van Sprundel is één van de vele adoptanten. Hij beheert vrijwillig een broodbak bij hem in de straat. Voorheen werden de broodresten in alle vroegte op het plein gegooid. De meeuwen en ratten die erop af kwamen zorgden voor flink wat overlast. “De wetenschap dat het autootje van GroenCollect rijdt op het brood wat ik verzameld heb. Dat is één van de dingen die ik er heel erg leuk aan vindt.” Aldus Theo.
Waarom?
In Rotterdam gooien we veel brood weg. Het verdwijnt in de vuilnisbak of we voeren het aan dieren. Zonde! Het eten van broodresten is slecht voor de gezondheid van dieren. Brood op straat trekt ook ratten, meeuwen en duiven aan. En deze dieren kunnen zorgen voor overlast. Daarom is het sinds 1 juli 2022 in heel Rotterdam verboden om aan dieren etensresten te voeren of deze voor hen achter te laten.
Maar brood in de vuilnisbak gooien is ook zonde! Want oud brood kunnen we dus gebruiken om groene energie van te maken. Van één brood kun je een ledlamp maar liefst vijf dagen laten branden.
Wat kun jij doen?
Het is belangrijk dat we met elkaar minder voedsel verspillen, waaronder dus ook brood. Door brood na aankoop meteen in de vriezer te bewaren blijft het langer goed. En ook met oud brood zijn nog lekkere gerechten te maken. Kijk even op Samen tegen voedselverspilling voor tips. Probeer sowieso zo min mogelijk brood en ander voedsel weg te gooien. Tips tegen voedselverspilling vind je hier.
Toch oud brood over? Gooi het (zonder plastic) in één van de 130 speciale broodbakken. Check de plattegrond op de website van GroenCollect voor de locaties.
Adoptant worden? Stuur een e-mail naar broodbak@groencollect.nl. Een broodbakadoptant zorgt dat de bak schoon blijft en dat er geen plastic zakjes en ander afval in terechtkomt.
Over Wilma gaat circulair
In ‘Wilma gaat circulair’ trekt reporter Wilma van der Wilt de wijken in op zoek naar Rotterdammers die circulair bezig zijn. Klik hier voor meer Wilma gaat circulair.