"Eten weggooien vind ik zó zonde"
Irene Pekaar doet nooit boodschappen voor een hele week. ‘Ik kijk maar een of twee dagen vooruit. Blijf ik dan onverwachts bij iemand eten of zo, dan hoef ik geen voedsel weg te gooien. Van groenterestjes en overrijp fruit maak ik soep of een lekkere smoothie.’
Irene vindt het voor haar eenpersoonshuishouden niet aantrekkelijk om grootverpakkingen of hamsteraanbiedingen te kopen. Daarom doet ze vaak boodschappen bij de Turkse winkel in de buurt. ‘Daar kan ik één ui of sinaasappel kopen in plaats van een netje, maar ook een los bolletje knoflook of een paar tomaten. Ik heb er laatst ook de minikomkommers ontdekt. Superhandig, want als er iets ligt te verschrompelen in mijn groentelade dan is het meestal een halve komkommer. Ik probeer echt te voorkomen dat ik eten moet weggooien, want ik vind dat zó zonde! Die mini’s eet ik in een keer op.’
Moestuindroom
Sinds kort staan er bij Irene in de wijk nieuwe gfe-containers voor groente-, fruit- en etensresten. ‘Ik heb een klein afvalbakje in de keuken waarin ik dat nu apart houd. Om de dag leeg ik het in de container. Mijn droom is om ooit nog eens in een huis met een moestuin te wonen. Dan kan ik de etensresten op mijn composthoop gooien en als het verteerd is weer aan de planten geven. Maar voorlopig belandt het nog in de container en ben ik blij dat de gemeente er compost van maakt.’
Van 12 tot en met 18 september is de landelijke Verspillingsvrije Week. Ga de uitdaging aan en start met anders boodschappen doen, koken op maat of misschien wel met je eigen voedseltuin.