Bij Opzoomer Mee kan er jaarlijks budget aan worden gevraagd voor het organiseren van bijvoorbeeld een kerstontbijt, maar dus ook voor een alternatieve kerstboom. De bewoners in de Nicolaas Beetsstraat zijn in ieder geval enthousiast. Een initiatief als dit zorgt voor verbinding en levert mooie gesprekken op over duurzaamheid. Ze denken er zelfs over om de boom na de kerst op te slaan en volgend jaar opnieuw in elkaar te zetten. Dat is pas circulair!
Waarom?
Voor veel mensen is het een jaarlijks gezellig ritueel: een kerstboom kopen en optuigen tijdens de feestdagen in december. Het is verre van duurzaam dat zo’n boom (die lang nodig heeft om tot dat formaat te groeien, bemest, bewaterd en getransporteerd moet worden) uiteindelijk maar een paar weekjes meegaat. En dan weer wordt weggegooid. Het is dus beter om na te denken over een alternatief. En die zijn er gelukkig genoeg. En bovendien nét zo gezellig.
Wat kun jij doen?
Beter kun je investeren in een (liefst tweedehands) kunstkerstboom die vele jaren meegaat. Ook kun je tegenwoordig een kerstboom adopteren, bijvoorbeeld via BeterBoompje.
Heb je toch een traditionele kerstboom? Gooi deze dan na de feestdagen niet op straat, maar lever de boom in bij één van de inleverpunten en ontvang € 0,50.
Door de bomen apart in te zamelen krijgen ze al jaren een tweede leven als bijvoorbeeld houtsnippers of compost. Hoe mooi is het als we nog meer met deze bomen kunnen doen?
Over Wilma gaat circulair
In ‘Wilma gaat circulair’ trekt reporter Wilma van der Wilt de wijken in op zoek naar Rotterdammers die circulair bezig zijn. Klik hier voor meer Wilma gaat circulair.