8 September 2021

Vijf gouden tips tegen voedselverspilling

Door ons eten slimmer in te kopen, te koken én te bewaren kunnen we in Nederland gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar redden van de afvalbak! Om voedselverspilling tegen te gaan geven we je 5 gouden tips:

  1. Plan wat je eet

    Maak een eetplanning per week. Dat is misschien suf, maar heel handig! Zo voorkom je dat je teveel koopt en dingen weg moet gooien.

  2. Check je voorraad

    Eet eerst wat je nog in huis hebt, koop daarna pas nieuw. Tip: maak een foto van de inhoud van je koelkast, dan kun je in de supermarkt altijd even checken wat je nog hebt staan!

  3. Kook op maat en eet restjes

    Meet af wat je nodig hebt. En heb je wat over? Dan heb je een lekker bakje om te lunchen de dag erna!

  4. Zet je koelkast op 4 graden

    Dit is de ideale temperatuur om producten langer te kunnen bewaren.

  5. Kijk, ruik en proef

    ‘Tenminste houdbaar tot’ geeft een garantie tot wanneer een product minimaal houdbaar is. Dat betekent dus absoluut niet dat je het de dag erna weg moet gooien. Veel dingen kun je lang na deze datum nog eten of drinken. Je zintuigen kunnen prima beoordelen of iets nog goed is. Staar je dus niet blind op de tht-datum, maar kijk, ruik en proef.
    ‘Te gebruiken tot’ staat op producten die zeer bederfelijk zijn. Deze datum geeft de laatste dag aan waarop het nog veilig is om te eten of in te vriezen.

    Kijk ook eens op de website Samen tegen voedselverspilling

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
logo port of rotterdam
logo provincie zuid-holland
Logo DCMR Milieudienst Rijnmond
logo blue city
Gemeente Rotterdam logo