Wilma Kruger heeft weinig woorden nodig om uit te leggen hoe Het Ruilpunt werkt ‘Mensen kunnen er spullen brengen en meenemen. De enige verplichting is dat je gratis lid wordt. Als je een artikel brengt, krijg je punten en met deze punten koop je artikelen’.
Het Ruilpunt heeft vrijwel hetzelfde assortiment als een Kringloopwinkel. Toch is er, naast de punten, een tweede verschil. Het Ruilpunt is een buurtvoorziening. Wilma: ‘De gemeenschapsgedachte zit er zeker achter. Het is echt de bedoeling dat de buurtbewoners hier elkaar ontmoeten.’
De Ruilwinkel is een winkel met verborgen schatten. Zo vindt onze reporter Wilma de pop terug waarmee ze vroeger als kind heeft gespeeld. Deze ‘koopt’ Wilma niet. In plaats daarvan wandelt ze naar buiten met een rode halsketting. En in de wetenschap dat er in Rotterdam-West, zo zegt ze ‘een hele mooie circulaire mini-economie met punten bestaat.’
Waarom?
We moeten nu in actie komen om ervoor te zorgen dat er in de toekomst voldoende voedsel en goederen beschikbaar zijn. Dit betekent dat onze economie circulair moet worden. Ja, ook die van Rotterdam. Het Ruilpunt laat zien dat het kan. Hier kan je ruilen in plaats van kopen. Spullen ruilen is veel duurzamer dan nieuwe spullen kopen. Want bij het maken van nieuwe artikelen gaan er grondstoffen verloren. Bovendien kost de fabricage en het vervoer ervan energie. Vooruit, nog twee voordelen van ruilen. Je oude spullen belanden niet op de afvalberg. In plaats daarvan maak je er iemand blij mee.
Wat kun jij doen?
Het begint er natuurlijk mee, dat je je spullen zo lang mogelijk gebruikt. O nee, eigenlijk begint het nóg eerder. Al bij de aankoop zou je moeten denken: ‘Koop ik nieuw? Of zal ik eerst even naar een ruil- of kringloopwinkel gaan?’ Je vindt het Ruilpunt op de Routeplanner.
Over Wilma gaat circulair
In ‘Wilma gaat circulair’ trekt reporter Wilma van der Wilt de wijken in op zoek naar Rotterdammers die circulair bezig zijn. Klik hier voor meer Wilma gaat circulair.