Op de foto links een hand vol met oude mobiele telefoons en rechts een foto met in beeld een recycle icoon en bladeren
1 Juli 2024

Gemeente Rotterdam samen met Closing The Loop tegen verspilling

Je mobiele telefoon, laptop of tablet. Je hebt ze elke dag meerdere keren in handen. En zeker als je op kantoor werkt, gebruik je deze ‘gadgets’ intensief. Minder materialen verbruiken en deze beter, langer en opnieuw gebruiken is het belangrijkste uitgangspunt van onze organisatie. Maar hoewel we het graag willen; duurzaam inkopen van nieuwe spullen is erg ingewikkeld. Daarnaast komt er een moment dat ICT-apparaten niet meer (goed) werken, kapot zijn of om een andere reden aan vervanging toe zijn. Ook op dat moment willen we zorgen dat ‘wegdoen’ geen rommel veroorzaakt. Hoe doen we dat in Rotterdam? En hoe bevorderen we daarmee een circulaire economie die verder gaat dan alleen onze stad?

De gemeente Rotterdam werkt al ruim vijf jaar samen met Closing The Loop. Zij zamelen afgedankte telefoons in ontwikkelingslanden in en recyclen die vervolgens. Waarom? Dat legt directeur Joost de Kluijver hieronder uit. Je kunt het ook in dit filmpje bekijken als je dat makkelijker vindt 

Recyclen in Afrika mogelijk maken

Elektronisch afval is wereldwijd een groot probleem. Mobiele telefoons zijn hier een groot onderdeel van. Wereldwijd kopen we er zo’n 2 miljard per jaar. Slechts 20% wordt gerecycled. In Europa kunnen we dit afval netjes recyclen, helaas is dit in veel ontwikkelingslanden (nog) niet mogelijk. Zo worden er in Afrika 250 miljoen telefoons per jaar geproduceerd, maar er is op het hele continent nog geen duurzame mogelijkheid om ze te recyclen. Closing the Loop verzamelt deze telefoons, zodat ze alsnog in Europa kunnen worden gerecycled’. 

Voor elke nieuwe telefoon, tablet of laptop die Rotterdam koopt, zorgt het bedrijf van Joost ervoor dat er in Afrika eentje van de afvalberg wordt gered. “One for One” noemen ze dat. Dat is geregeld via onze hardware leverancier Dustin. En Joost voegt er trots aan toe: ,Het allermooiste is natuurlijk als we het recyclen daar lokaal kunnen doen. Doordat we de afgelopen jaren flink zijn gegroeid en goede partners hebben gevonden, kunnen we binnenkort een recycle locatie openen in Nigeria. Dubbele winst!’ 

Voorbeeldrol

Als grote organisatie, opdrachtgever en inkoper hebben we als gemeente een voorbeeldrol. En daarmee ook een directe invloed op de ontwikkeling van een circulaire economie. Dat blijkt maar weer uit deze ‘case’. Sinds de start van de samenwerking met Closing The Loop, is het bedrijf enorm gegroeid en geprofessionaliseerd. Joost: , Rotterdam was één van de eerste grote gemeentes die met ons wilde samenwerken. Dat maakte ons interessant voor andere grote (overheids)partijen. We werden zichtbaar. Kregen meer mogelijkheden. En zijn mede daardoor gegroeid tot waar we nu zijn. Ook hebben we met Rotterdam samen kunnen testen en bouwen aan de tool die onze resultaten meetbaar en inzichtelijk maakt. Een echte mijlpaal, want iedereen wil natuurlijk zien wat de inspanning nu écht oplevert (of bespaart).

Leren door samenwerking

Joost ziet ook dat Rotterdam flinke stappen heeft gemaakt de afgelopen jaren. ,Aan het begin van de samenwerking, zagen we dat er in Rotterdam nog veel onduidelijk was. Bijvoorbeeld in kennis, maar ook in rollen en verantwoordelijkheden voor het onderwerp circulariteit en ICT. De afgelopen jaren hebben we nauw met elkaar samengewerkt en elkaar écht geholpen op allerlei vlakken. Dat vertaalde zich uiteindelijk recent in een fijn aanbestedingstraject: Rotterdam heeft zichtbaar helder wat ze willen, waar ze naartoe streven en hoe ze dat voor elkaar willen krijgen. Het was voor ons één van de meest duidelijke aanbestedingstrajecten waar we aan mee deden. Binnenkort geven collega Manon en ik samen een presentatie op de CIO-dag, zodat anderen weer kunnen leren van onze samenwerking’.

Beeld: Closing The Loop 

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief