Alex Klootwijk en Ludo de Goeje van Slijpstof stelden een vraag aan het Circulair Loket
Het Circulair Loket is dé plek voor al je vragen over circulaire wet- en regelgeving. Raak je de weg kwijt in het web van regeltjes en vergunningen of vraag je je af welke reststromen je nou wel of niet mag gebruiken? Dan ben je bij het Circulair Loket aan het juiste adres. Alex Klootwijk en Ludo de Goeje, oprichters van Slijpstof, zijn één van de inmiddels ruim 100 ondernemers die een vraag indienden bij het Circulair Loket. Zij vroegen zich af: circulaire compost produceren en verkopen in een Rotterdamse wijk, mag dat eigenlijk wel?
Wie zijn jullie en wat doet Slijpstof?
Alex: “Wij zijn Alex en Ludo. We hebben allebei industrieel ontwerpen gestudeerd in Delft. Ruim drie jaar geleden zijn we samen Slijpstof begonnen. Een ontwerpbureau dat circulaire en duurzame oplossingen bedenkt én realiseert. We werken projectmatig aan verschillende initiatieven tegelijkertijd.”
Ludo: “We bestaan inmiddels bijna vier jaar. Aanvankelijk richtten we ons vooral op beleidsprojecten, maar tegenwoordig ligt de nadruk steeds meer op duurzaamheid en ontwerp. Die ontwikkeling is heel tof om te zien.”
Alex: “In al onze projecten starten we met een analyse van het probleem. Vervolgens ontwerpen én maken we iets om het probleem op te lossen, zodat het niet bij slechts een advies blijft. Een van onze projecten was voor de gemeente Breda. We onderzochten hoe we de circulaire economie toegankelijk kunnen maken voor alle inwoners. Dit leidde tot een circulaire werkplaats waar onverkoopbare tweedehands producten omgetoverd kunnen worden tot iets nieuws. Een ander project waar we nu aan werken, is een oplossing voor het overschot van Amerikaanse rivierkreeften in Nederland. Deze uitheemse diersoort verdringt inheems waterleven en graaft dijken en oevers kapot. Om dit probleem aan te pakken hebben we vallen ontwikkeld, waar de rivierkreeften in gevangen worden. De val is zo ontworpen dat inheemse soorten als de reiger en de snoek wel in en uit de emmer kunnen. Zo kunnen zij de uitheemse Amerikaanse rivierkreeften opeten. Voor dit project, Cray Crate, hebben we een Citylab 010 subsidie gekregen.”
Waarom besloot je aan te sluiten bij het online vragenuurtje van het Circulair Loket?
Alex: “Een van onze projecten bevindt zich hier in de wijk Middelland, die de meest circulaire wijk van Rotterdam wil worden. Daarom hebben ze het project ‘De Omloop’ bedacht. Wij zijn daar onderdeel van en focussen ons op de materiaalstromen in en uit de buurthuizen in de wijk. Daar kwamen drie concepten uit voort.
Het eerste concept heet ‘Van Middellands Bodem’. We halen groente afval op bij buurtinitiatieven in de wijk en dat zetten we om tot compost in een door ons bedacht systeem. De bedoeling is dat de wijk dit uiteindelijk zelf in stand kan houden zonder onze tussenkomst. Het tweede concept is ‘Stoeptransport’, een bolderkar om lokaal spullen te verplaatsen en autoverkeer te verminderen. Het derde concept is de Doorgeefmakelaar, waarmee we tweedehands spullen fysiek zichtbaar willen maken op schermen in de buurt. Dit zou het makkelijker moeten maken om tweedehands spullen in de wijk uit te wisselen.
Bij het eerste concept liepen we vast op de regelgeving rond afval. Voornamelijk rondom het inzamelen van groente en fruitresten, en het maken en kleinschalig verkopen van compost. Want mag je eigenlijk wel compost produceren en verkopen? Onze opdrachtgevers van de gemeente Rotterdam adviseerden ons contact op te nemen met het Circulair Loket, waar we onze vragen konden stellen.”
En, is jullie vraag goed beantwoord?
Alex: “Ja! Ik had telefonisch contact met Koen de Kruif, senior adviseur milieumanagement en duurzaamheid bij DCMR. Hij kon ons gelukkig duidelijk maken dat het kleinschalig composteren binnen de wijk is toegestaan.
Kort daarna kwam er een tweede vraag naar voren. Want om goede compost te maken heb je groenafval nodig, maar ook bruin, koolstofrijk afval zoals zaagsel. We zochten dus ‘schoon’ zaagsel voor onze compost en wilden weten of er een overzicht was van aanbieders van deze reststroom in Rotterdam. Voor deze sloot ik aan bij het Online vragenuurtje van het Circulair Loket. Het antwoord was kort: nee.”
Ludo: “Maar, nee is ook een antwoord, het is in ieder geval duidelijk. We leerden dat het Circulair Loket vooral bedoeld is voor regelgeving vraagstukken. Via het netwerk Noorderwind vonden we uiteindelijk toch een aanbieder, en kregen we twee grote zakken zaagsel van Rotterdamskrom.”
Hoe nu verder?
Alex: “We kregen groen licht voor het composteren en zitten nu midden in de pilotversie. We halen elke week groente- en fruitresten op in speciale bakken bij verschillende ophaalpunten in Middelland. Dat composteren we samen met het zaagsel. In deze pilotfase doen wij nog alle logistiek, maar het doel is dat de wijk dit uiteindelijk zelfstandig voortzet, onder andere door compost kleinschalig te verkopen.Groenafval hoeft dan niet meer weggegooid en verbrand te worden, maar krijgt een mooi tweede leven.”
Ludo: “Naast dit project staan er weer genoeg nieuwe uitdagingen op het programma. Zo gaan we binnenkort aan de slag met een opdracht van de Belastingdienst om de impact van digitale data die zij genereren en opslaan - denk aan videobelletjes en mailtjes - te visualiseren voor de medewerkers én te verminderen.”
Heb jij ook een vraag betreffende de regelgeving binnen de circulaire economie waar je graag antwoord op wilt? Dien hem in bij het Circulair Loket of meld je aan voor het volgende online vragenuurtje.
Foto: Jacqueline Fuijkschot