
Straten verzamelen blad voor bokashi: “Je kunt het alleen maar met elkaar doen”
Op de parkeerplaats voor de flat aan de Cordell Hullplaats lijken de herfstbladeren
onophoudelijk te vallen. Kliko’s vol. Daarom organiseerden bewoners op 23 november
samen met OpzoomerMee, de gemeente Rotterdam en een tiental andere Rotterdamse
straten een veegdag. Als het blad schoon genoeg is, kan de gemeente het fermenteren tot
bokashi.
Bokashi is een Japanse bodemverbeteraar die zorgt voor gezonde bacteriën, schimmels,
regenwormen en kevertjes in de bodem. Hierdoor groeien planten beter, geven ze meer
bloesem en hebben ze minder water nodig. Een superfood voor het bodemleven!
Schoonmaakbendes
Ger Rüter woont aan de Cordell Hullplaats en doet al twintig jaar vrijwilligerswerk in zijn
wijk. Sinds een paar jaar doet hij ook mee aan de club van schoonmaakbendes. Altijd in goed
overleg met Anda Noordhuis van OpzoomerMee. “Een perfecte steun en een fantastisch
mens”, knikt hij dankbaar.
Anda vertelt waarom ze vanuit OpzoomerMee sinds 2016 de schoonmaakacties stimuleren.
“Uit onderzoek blijkt dat een schone omgeving bijdraagt aan het woonplezier”, begint ze.
“En je merkt dat bewoners die meedoen goed beseffen dat de gemeente het niet alleen kan.
Samen willen ze verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen omgeving.”
Ook Els van Dam, projectleider bij de gemeente, benadrukt dat Rotterdam haar ambities
voor een circulaire stad in 2050 alleen samen met bewoners voor elkaar krijgt. “We hebben
iedereen die zich in de stad bevindt en in aanraking komt met afval en grondstoffen nodig
om die transitie te kunnen maken. Hoe meer straten meedoen, hoe normaler het wordt om
samen verantwoordelijkheid te nemen voor de buitenruimte.”
Zorgen voor elkaar
Bij Ger zit dat verantwoordelijkheidsgevoel er wel in. Hij vindt het belangrijk om zijn steentje
bij te dragen, vooral voor de mensen die er wonen. ’s Winters, als hij oudere buurtbewoners
met hun rollator over de natte bladeren ziet glibberen, denkt hij vaak aan zijn eigen oude
dag: “dan ben je toch dolblij als je daarmee geholpen kan worden?” Daarom werkt hij met
een team van betrokken buren wekelijks aan het onderhouden en schoonhouden van zijn
wijk. “Je kunt het alleen maar met elkaar doen”, zegt ook Ger.
Zorgen voor het milieu
Dat er van het blad bokashi – of compost – gemaakt wordt, vindt Ger nuttig. “De
maatschappij is doorgeslagen in weggooien. Maar we moeten denken aan het milieu.” Thuis
gebruikt hij bijna geen plastic flesjes en blikjes meer. “En hier in het gebouw gaat het altijd
gescheiden, net als plastic en papier.”
Schoon blad
Om de hoek, aan de Kellogplaats, veegt ook Ton met zijn buren regelmatig de parkeerplaats
aan die iedere herfst weer gehuld is in een dikke laag bruin blad. Door zijn andere
vrijwilligerswerk, als secretaris bij een energiecoöperatie, is hij flink bezig met het milieu en
de energietransitie. “En met de circulaire economie, want daar zullen we toch echt naartoe
moeten. We kunnen niet eindeloos doorgaan met de aarde leegeten”, stelt hij.
Aan de pilot met bokashi doet hij daarom graag mee. En dat vergt best wat toewijding. Ton:
“Het blad dat we voor de bokashi inzamelen, moet schoon en droog zijn. Er mag maar vier
procent vervuiling inzitten, dus we halen al het zwerfafval ertussenuit. Als bladeren nat zijn,
zoals vandaag, is de vervuiling hoger. Dan kan de gemeente het wel gebruiken voor
compost, maar niet voor bokashi.”
Vol verwachting
Gelukkig vulden de vrijwilligers twee weken geleden al vier kliko’s schoon, droog blad om
bokashi van te maken. Want Ton is vol verwachting over wat de Japanse bodemverbeteraar
straks voor de bloembakken van zijn flat kan betekenen. “Ik zag laatst een reportage op RTV
Rijnmond over een proef in een van de Rotterdamse parken. Ze hadden twee bedden met
planten: één met bokashi en één zonder. Het was een wereld van verschil. Met bokashi
waren de planten gezond en groot. En de planten zonder bokashi waren, nouja, op sterven
na dood.”
Bokashi op TV
Kijk nu naar:
Een item over bokashi op RTV Rijnmond (vanaf 05.45)
Een item over bokashi op Open Rotterdam (vanaf 09.05)

