Op de voorgrond een opengeslagen boek en op de achtergrond de Willemsbrug in Rotterdam
4 Juli 2024

Circulaire kijk-, luister- en leestips voor de zomer

Ook deze zomer hebben we een flinke lijst met kijk-, luister en leestips op het gebied van circulariteit voor je verzameld. Want circulair ben je het hele jaar. Ook in de zomer. Heel veel plezier ermee!

KIJKTIPS

De grenzen van wat onze planeet aankan, komen in zicht. Het roer moet om, we moeten minder vliegen, minder vlees eten, minder verspillen en minder plastic gebruiken. Maar waarom gebeurt dit niet? Onderzoeksjournalist Jeroen Smit gaat, samen met klimaatjournalisten, op zoek naar antwoorden.

Kleding, kleding en nog eens kleding. We houden ervan. Petra Grijzen duikt in de wereld van fast fashion. Hoe komt het dat we zoveel kleding hebben en willen? Welke gevolgen heeft dat? Roberto Luis Martins, conservator bij het Amsterdam Museum, beheert een collectie kleding uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Wat blijft? De Industriële Revolutie heeft de productieschaal en -snelheid enorm opgevoerd, maar allemaal ten koste van de kwaliteit. Midden in de winkelstraat, in het hol van de leeuw, vertelt gedragswetenschapper Reint Jan Renes over wat de winkelstraat doet met de hersenen van de consument. Maar er is ook steeds meer duurzame textiel.

Hoe zorgen we ervoor dat iedereen wereldwijd ook in 2050 genoeg vis kan eten zonder dat onze zeeën leeggevist worden? Aquacultuur kan een oplossing zijn: het kunstmatig opkweken van ei tot volwassen vis. Maar dat proces moet wel zo duurzaam en diervriendelijk mogelijk. Kan de wetenschap helpen? Aan de Radboud Universiteit leren onderzoekers vissen zelf hun voermoment uit te kiezen om zo minder voedsel te verspillen en minder stikstof uit te stoten. En biologen zijn al tientallen jaren bezig met de heilige graal binnen de vissenkweek: het geheim achter de voortplanting van de paling. Wie dat ontrafelt heeft letterlijk goud in handen.

Waar komt ons voedsel vandaan? Waar gaat het naar toe? Welke weg legt het af van productie tot ons bord? Fotograaf en filmmaker Kadir van Lohuizen gaat op zoek naar de wereld achter het eten op ons bord en brengt in beeld wat vaak buiten ons blikveld blijft.

Duurzamer leven is de uitdaging van deze tijd. Maar hoe doe je dat en waar te beginnen? Expert Marieke Eyskoot helpt je op weg.

 

LUISTERTIPS

In 2050 wil Nederland volledig circulair zijn. Dat is nodig om de aarde leefbaar te houden voor volgende generaties. Daarom start de overheid samenwerkingen om zuiniger en slimmer met grondstoffen, producten en diensten om te gaan.

In deze shift naar een duurzame economie is het circulaire ambachtscentrum een mooi voorbeeld. Hier krijgen materialen een tweede en soms zelfs een derde of vierde leven. Waarom is deze circulaire economie echt nodig? En hoe steekt zo’n circulaire hub in elkaar? Martijn Tak van IenW en Sabrina van der Linden van Rijkswaterstaat praten je in een half uur helemaal bij.

Houd je van podcasts en kun je wel wat duurzame inspiratie gebruiken? Vanafhier.nl zette de 8 leukste podcasts over duurzaamheid voor je onder elkaar. Oók als je nog niet zo into duurzaamheid bent.

Het gaat niet best met de modewereld, zou je zeggen. Maar voor Kim Poldner, bijzonder hoogleraar circulaire en regionale economie, is het modeglas halfvol. ‘Nederland is koploper in innovatieve en groene mode.’ Hoe zit dat?

 

LEESTIPS

Asperges, broccoli, sperziebonen: het aanbod in de groenteschappen is het hele jaar door enorm. Heel makkelijk voor ons, maar niet altijd even goed voor de natuur. Gelukkig zijn er genoeg groenten die het hele jaar lang een verantwoordelijke keuze zijn.

Een derde van de kleren in je kleerkast draag je nooit. Een andere derde draag je zelfden. Negen op de tien kleren heb je een jaar lang niet aangeraakt. Je gooit meer kleren weg dan eender welke andere Europese consument en toch blijf je nieuwe kleren kopen. Omdat je het gevoel hebt dat je nieuwe kleren nodig hebt. Omdat je elke ochtend denkt dat je niets hebt om aan te trekken.

Dat wil de mode-industrie je immers doen geloven. Merken introduceren gemiddeld om de zes weken – sommige zelfs elke dag! – een nieuwe collectie. Als tegenreactie hierop besloot journalist Sarah Vandoorne om zes weken lang slechts zes kledingstukken te dragen. Wat begon als een ludieke actie groeide uit tot een jarenlang onderzoek waarbij ze elke schakel in de textielketen kritisch onder de loep nam. Waar komen onze kleren vandaan, hoe worden ze gemaakt, wie maakt ze en waar belanden ze als wij ze niet (meer) willen? Van België en Nederland over Marokko, Indonesië en Ghana tot India en Bangladesh: Sarah neemt je mee op haar zoektocht naar de herkomst en waarde van onze kleding. Kleerkastvasten is een razend interessant, maar ook confronterend en urgent boek over het gebruiksvoorwerp dat we allemaal op onze huid dragen.

Of je nu droomt van het delen van ruimte met vrienden, het omarmen van een eco-community, het wonen in een pipowagen, yurt of zelfs op een schip – Steeds meer mensen kiezen voor een betaalbare, andere manier van wonen. Met duurzaam materialen, minder spullen en meer tijd. ‘Anders wonen’ nodigt je uit om de diversiteit aan woonvormen te ontdekken.

Morele ambitie is de wil om bij de besten te horen, maar met andere maatstaven van succes. Geen dik salaris, deftige titels of corner office, maar een carrière die is gewijs aan de beste oplossingen voor de grootste wereldproblemen. 

Dit boek gaat over de beweging van pioniers die nu al bruisen van morele ambitie. Een gids voor hoe ook jij het pad van morele ambitie kunt volgen.

Echt voedsel met herkenbare ingrediënten heeft de afgelopen decennia grotendeels plaatsgemaakt voor zwaar bewerkt fabrieksvoer zonder enige voedingswaarde, dat zo aangenaam is van structuur en smaak dat we er geen genoeg van krijgen. Via uitgekiende receptuur, slimme marketing en agressieve reclame mest de voedingsindustrie ons vet als plofkippen, met ziekte en hoge maatschappelijke kosten tot gevolg. De fabrikanten zeggen dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor ons gedrag. Maar is dat wel zo?

In De mens is een plofkip legt Teun van de Keuken de voedingsindustrie onder de loep en laat hij feilloos zien wat er misgaat. Maar hij biedt ook perspectief: met de juiste maatregelen is er een mooiere, lekkerdere en gezondere toekomst mogelijk.

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief