Van links naar rechts: Sabine Bruijnincx, Linda van Rij en Joost Trines
2 September 2024

Grootstedelijk experiment hardcups bij Wereldhavendagen

Steeds vaker stappen evenementen over van wegwerpplastic op herbruikbare drinkbekers, of hardcups. Dat moet volgens nieuwe Europese regels, maar ook Rotterdamse organisatoren zetten in samenwerking met Rotterdam Festivals en de gemeente een stapje extra voor een plasticvrije stad. De Wereldhavendagen gaat op 6, 7 en 8 september als eerste openbaar grootstedelijk evenement in Rotterdam het experiment aan met het gebruik van het nieuwe hardcup systeem.

Minder plastic

Linda van Rij is binnen de gemeente Rotterdam verantwoordelijk voor het verminderen van plastic in de stad. Linda: “In 2050 wil Rotterdam helemaal circulair zijn. Zonder (plastic) afval in de Rotterdamse wateren en zonder dat er nog plastic gemaakt hoeft te worden. Want dat is grondstofverspilling. De komende jaren werkt de gemeente daarom actief samen met partners én bewoners aan projecten die ervoor zorgen dat de stad groener, duurzamer, schoner en economisch sterker wordt. Dus ook met festivalorganisatoren.”

Op Koningsdag experimenteerde de gemeente met recyclebare zachte bekers. De Wereldhavendagen gaat voor hardcups. Linda: “Twee verschillende oplossingen, waarbij we nu goed kunnen vergelijken wat de voor- en nadelen zijn van beide systemen.”

 

Toewijding

De uitkomst is nog onzeker maar aan de inzet van de Wereldhavendagen ligt het in ieder geval niet, zegt Joost Trines van Rotterdam Festivals: een stichting die in het leven is geroepen om zorg te dragen voor een divers en levendig aanbod in de stad. Rotterdam Festivals ondersteunt organisatoren met financiële bijdrages, inzichten, informatie en zichtbaarheid (denk aan de Uitagenda). En ze staan in contact met verschillende organisaties van de overheid, zoals de gemeente en provincie.

Joost: “Gemeente Rotterdam en Rotterdam Festivals ondersteunen de organisatoren met een financiële bijdrage, maar ook los daarvan merk je dat alle partijen van binnenuit gemotiveerd zijn. De Wereldhavendagen durft echt haar nek uit te steken voor iets waarvan we niet weten of het gaat werken. En ook de Provincie is enthousiast en wil meedenken over hoe die kennis na afloop ook in andere steden terechtkomt. De samenwerking voelt heel positief.”

Linda: “Niemand kan dit probleem alleen oplossen. En de Wereldhavendagen is in het bijzonder een belangrijke partner voor ons. Zwerfafval en plastic belandt vaak in het water. En dit festival is zo dicht bij het water, het draait voor een groot deel om water!”

 

Proberen en leren

Sabine Bruijnincx, directeur van Wereldhavendagen, is zich bewust van die verantwoordelijkheid. Daarom organiseert het festival dit jaar een inhoudelijk programma over de toekomst van de haven vanuit verschillende perspectieven. En in 2022 sloten ze zich aan bij de Duurzame Dealeen samenwerking tussen elf organisatoren van evenementen, de gemeente en Rotterdam Festivals. Samen willen zij Rotterdamse evenementen duurzamer én circulair maken. Circulair? Dat is duurzamer produceren, bewuster inkopen en minder weggooien. 

Onderdeel van de Duurzame Deal is het verminderen van (plastic) afval en daarom kiest Wereldhavendagen dit jaar voor hardcups. Of dat werkt op een open festivalterrein, dat gaan we gewoon proberen en daar kunnen we met elkaar van leren”, zegt Sabine. “We zijn een groot en toegankelijk evenement. Ik vind dat we een voorbeeldrol hebben, maar dat we ook mogen laten zien dat we zoekende zijn.”

Sabine: “Het inleveren van bekers maken we laagdrempelig, door middel van statiegeld en inleverpunten die we over het festivalterrein verspreiden. Hoe mooi zou het zijn als we uiteindelijk heel Rotterdam zo inrichten dat je je beker overal kan inleveren, of je nou op het festival bent of het station? Dit is een eerste stap.”

 

Uitdagingen

“Daar zie ik nog wel een uitdaging”, zegt Joost. “Ieder station, iedere horecazaak en ieder (sport)evenement heeft zijn eigen systeem, met eigen leveranciers. Dat is geen makkelijke puzzel en veel hebben wij niet in de hand. Maar wat we wel kunnen doen, is het nu op dit evenement uitproberen en ervaren. En het volgend jaar én op alle andere evenementen in de tussentijd weer beter doen.”

 

Fotografie Wereldhavendagen: Anne Reitsma 

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief