Oude kleding wegdoen? Bijeenkomst bij werkplaats duurzaam
7 Oktober 2022

Oude kleding wegdoen? Deze bestemmingen zijn beter dan de prullenbak

In Nederland doen we per persoon per jaar gemiddeld 40 kledingstukken weg. Maar waar komen al die afgedankte stoffen terecht? En wat kan de gemeente – en jij als bewoner – doen om te zorgen dat kleding zo goed mogelijk wordt hergebruikt? Daar gingen we bij de laatste dialoog-lezing in Werkplaats Duurzaam van Aktiegroep het Oude Westen over in gesprek.

Veel CO2 uitstoot, fast fashion, slechte arbeidsomstandigheden… Er is een hoop dat we aan de textielindustrie kunnen verbeteren. Hoe? Vroeg een handvol Rotterdamse buurtbewoners donderdagavond 22 september aan textiel-expert Virpi Heybroek. Door circulair te denken, was het antwoord.

Circulair betekent: het duurzamer produceren, bewuster kopen, langer gebruiken en beter wegdoen van spullen. Voor de producent betekent dat bijvoorbeeld kleding maken van betere kwaliteit, die langer meegaat. Maar wat betekent het voor jou? Virpi, transitieregisseur textiel bij Rotterdam Circulair, nam ons mee op reis langs de route die kleding aflegt nadat het je kledingkast verlaat.

Wat mag in de textielcontainer?

Al snel blijkt dat bezoekers een brandende vraag hebben. Is het nou wel of niet duurzaam om je kleding in de textielcontainer te gooien?

Virpi helpt ons op weg. Voor alle kleding en ander textiel geldt: als het schoon is en in een dichte zak zit, mag het in de container. Maar dat betekent niet dat je er ál je oude kleding vanaf nu met een gerust hart in kan gooien.

Want alles wat in de textielcontainer terechtkomt, wordt met de hand gesorteerd. Een hoop werk, terwijl jij waarschijnlijk zelf al weet of iets nog geschikt is om te dragen of niet. Draagbare kleding kun je ook naar een plek brengen waar het direct doorgegeven of -verkocht kan worden zoals een weggeefkast, kledingruil, kledingbank of kringloop. Wordt het in de kringloop niet verkocht? Dan komt het alsnog terecht bij de sorteerbedrijven, net als de kleding uit de textielcontainers.

En hoe zit het met kapotte kleding? Die kun je meteen in de textielcontainer gooien, vertelt Virpi. Meer dan de helft van onze oude kleding belandt nu nog bij het restafval. Daar wordt het verbrand, terwijl je textiel nog heel goed kan recyclen. Ook als een stof kapot is.

Recyclen, hoe zit dat?

Hoewel we nog maar 1% van alle ondraagbare kleding op dit moment hoogwaardig kunnen recyclen (dat betekent dat de textielvezels weer terugkomen in een nieuwe stof en zo hun waarde behouden), kunnen we er wel andere dingen van maken. Industriële poetsdoeken of isolatiemateriaal, bijvoorbeeld. De stof verliest op deze manier waarde (we noemen dat downcycling), maar het is al beter voor het milieu dan verbranding.

‘Sorteerhub’ Rotterdam

Het goed recyclen van stoffen is een kostbaar proces met veel stappen. De gemeente werkt daarom aan manieren om dit makkelijker en toegankelijker te maken. Bijvoorbeeld door samen te werken met de vier grote sorteerbedrijven. Dat is zeker in Rotterdam belangrijk, waar veel buitenlands textiel gesorteerd wordt dat de haven binnenkomt.

Wat doet de gemeente nog meer?

Leveranciers van bedrijfskleding worden bij de gemeente getoetst op circulariteit. Maar ook circulaire makers en ondernemers in de stad worden gestimuleerd, zoals de Swapshop. Tot slot wordt er gewerkt aan bewustzijn bij consumenten, door tweedehands kleding te normaliseren, inzamelcampagnes en educatieprogramma’s op te zetten en ruilen en repareren toegankelijk te maken.

Het materiaal is goud waard

Om al die mensen en bedrijven in beweging te brengen, moeten we eerst zorgen dat we materiaal meer gaan waarderen, zegt Virpi. En dat is eigenlijk de belangrijkste les van de avond. Als we de waardering die we aan kleding geven, veranderen, stappen we uit het wegwerp-denkbeeld van fast fashion. Dan wordt het normaler om kleding anders te ontwerpen, langer te gebruiken en stoffen goed te recyclen, zodat het materiaal zijn waarde behoudt. En dat is waar je naartoe wil in een circulair systeem.

Inleverpunten

Het meest duurzame wat je kunt doen, is dragen wat je al hebt. Draag je een kledingstuk niet meer, maar is het nog wel heel? Dan kun je het afgeven (of ruilen) op de volgende locaties.

Kijk ook eens op de Rotterdam Circulair Routeplanner voor allerlei locaties bij jou in de buurt waar je spullen kunt delen, ruilen, brengen of repareren.

Kledinglocaties

De Kledingbank
Dress 4 Success momenteel alleen herenkleding
Klus & Werk Cool
KickaBoo
De Vintage Kelder
Swapshop
Mijnesjouwes
Stichting Kledingbank Rotterdam “Past”
Sluijter & Meijer
De Blauwe Ballon
Sweet Rebels hier kan je kleding huren of lenen
No47, Mathenesserweg 47
Mickey Mouse Second-hand Shop, Rusthoflaan 80
Weggeefkasten van Opzoomer Mee
Sommige Huizen van de Wijk
Diverse kringloopwinkels in de stad

Is een kledingstuk, gordijn of andere stof versleten of kapot? Gooi het niet zomaar in de prullenbak. Zoek hier een textielcontainer bij jou in de buurt. Wel graag even wassen van tevoren en inleveren in een schone, gesloten zak.

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
logo port of rotterdam
logo provincie zuid-holland
Logo DCMR Milieudienst Rijnmond
logo blue city
Gemeente Rotterdam logo