Etalage tijdens Dutch Sustainable Fashion Week.
26 September 2024

“Rotterdam is een voedzame bodem voor eigenwijze modemakers”

Van 9 tot 13 oktober vindt de Dutch Sustainable Fashion Week plaats: een landelijke week vol evenementen rond duurzaamheid in de textielindustrie. Met als doel om duurzame ontwikkelingen onder de aandacht te brengen van mode-minnend Nederland. Rotterdam doet ook weer mee, en hoe. “De website wordt gedomineerd door Rotterdamse initiatieven.”

Workshops breien in de Koopgoot, een duurzame-modeshow in BlueCity, kleding zeefdrukken op het Noordplein: Rotterdammers kunnen dit jaar niet om de Dutch Sustainable Fashion Week (DSFW) heen. Alle evenementen zijn erop gericht om de duurzame modesector in de stad meer zichtbaar te maken. Virpi Heybroek, als transitieregisseur Consumptiewaar(de) binnen Rotterdam Circulair betrokken bij de DSFW: “Het zou mooi zijn als we het palet aan winkels waaraan Rotterdammers denken als ze op zoek zijn naar duurzame kleding, kunnen vergroten. Daarom zetten we tijdens de DSFW de spotlights op alle duurzame fashion-initiatieven die er al zijn in de stad.”

 

Essentieel voor verandering: verschillende perspectieven

Monique Drent, oprichter van kledingruilwinkel The Swapshop en programmamanager van de DSFW in Rotterdam, had al eerder op kleine schaal meegedaan aan de DSFW. Vorig jaar besloot ze Rotterdam Circulair erbij te betrekken. “Ik geloof dat je echte veranderingen in de samenleving – zoals een duurzamere omgang met kleding – alleen bereikt als je verschillende perspectieven erbij betrekt. Dus ook het beleidsperspectief. Ik wist dat de gemeente volop bezig is met het verduurzamen van de textielsector en ik werkte al samen met Virpi, dus besloot ik hen te vragen mee te doen met de DSFW.” Daar hoefde Virpi niet lang over na te denken. “Monique vroeg ons om financieel bij te dragen. Maar wij wilden ook actief meedoen! De DSFW is helemaal in lijn met het doel van Rotterdam Circulair: mensen stimuleren om bewuster om te gaan met grondstoffen en materialen – in dit geval kleding.” 

 

Duurzame initiatieven op de kaart

En dus stimuleert de gemeente allerlei duurzame mode-initiatieven – niet alleen tijdens de DSFW, maar ook in de aanloop daar naartoe. Virpi: “We ondersteunen verschillende projecten met subsidies, door ze te betrekken in netwerken en door ze op de kaart te zetten. Letterlijk: samen met de afdeling Economie hebben we gewerkt aan de kaart van COSH!, een platform dat ambachtelijke en duurzame winkels in verschillende steden zichtbaar maakt. En figuurlijk: tijdens de DSFW zetten we duurzame initiatieven in de spotlight. Buitenplaats Brienenoord bijvoorbeeld, Versatile Academy en The Swapshop. We maken de hele keten zichtbaar: van de herkomst van materialen, het vakmanschap van het maken en herstellen van kleding, tot aan wat je allemaal kunt doen met textielafval. En ook de mode-opleidingen van Willem de Kooning, Zadkine en Albeda zijn betrokken.”

 

Dankzij de DSFW komt alles bij elkaar

Hoewel er al van alles gebeurt in Rotterdam op het gebied van duurzame fashion, is een evenement als de DSFW hard nodig, vindt Monique. “Ondanks het bestaan van alle mooie initiatieven komen heel veel Rotterdammers daar nog niet mee in aanraking. Zelfs mensen die duurzaamheid belangrijk vinden, weten nog niet wat er allemaal gebeurt. Ik zie het als onze taak om die geïnteresseerde consumenten te wijzen op de duurzame opties die er al zijn. En om de professionals die met duurzame fashion bezig zijn, met elkaar te verbinden, zodat ze hun krachten kunnen bundelen. Daar is de DSFW een goed platform voor. Niet alleen in de week zelf, maar bijvoorbeeld ook tijdens pre-events komen de deelnemers bij elkaar.”

 

Gemeente geeft creatievelingen veel vertrouwen

Naast Rotterdam doen nog negen steden mee aan de DSFW. Monique overlegt maandelijks met vertegenwoordigers van de andere steden. “Maar we werken niet actief samen, want elke stad is toch anders. In Rotterdam zijn veel creatieve mensen met originele ideeën, dat is echt uniek. Er is veel enthousiasme en actie in de stad. Dat is toch die handen-uit-de-mouwen-mentaliteit. De website van de DSFW wordt dan ook gedomineerd door Rotterdamse initiatieven.” 

Het feit dat Rotterdam geen sterke geschiedenis heeft in mode of textiel – zoals Enschede en Tilburg – maakt dat ontwerpers hier autonoom kunnen produceren, legt Virpi uit. “Rotterdam is daardoor een voedzame bodem voor zelfstandige, eigenwijze modemakers. Denk aan ontwerpers die kleding kleuren met schimmels, de makers in De Wasserij en iemand als Joline Jolink bijvoorbeeld. Er komen ook steeds meer hippe tweedehandskledingwinkels in de stad, zoals REJOES.” Monique geeft daarvoor ook de credits aan de gemeente zelf. “Er kan hier veel. De gemeente geeft creatievelingen alle vertrouwen. Klopt iemand aan met een gek plan, dan zeggen ze ‘ga maar doen’, zonder onnodig veel overleg.”

 

Droom: metamorfose van de Koopgoot

Met tal van evenementen rond alternatieve kledingmaterialen, upcyclen, repareren, borduren en ecologisch kleuren zet de DSFW Rotterdam straks een week lang op z’n kop. Al hopen Virpi en Monique natuurlijk dat het effect ervan veel langer doorwerkt. “Voor ons als Rotterdam Circulair is het allerbelangrijkste doel dat mensen met meer waardering naar kleding kijken”, zegt Virpi. “Dat kan op verschillende manieren. Je bewustzijn van wat je waar koopt, is al winst. Maar het zit ‘m ook in lang met je kleding doen.” 

Monique ziet vooral een andere winkelstraat voor zich. “Nu zitten bijvoorbeeld in de Koopgoot verschillende fast-fashionketens naast elkaar. Mijn droom is dat die over vijf jaar vervangen zijn door duurzame initiatieven, zoals repairshops, tweedehandswinkels, of een kledingbibliotheek.” Dat komt uiteindelijk de hele stad ten goede, vindt ook Virpi: “Je stimuleert de lokale economie niet per se door bij een internationale modeketen te kopen. Juist die duurzame, lokale initiatieven vormen een sterke mode- en textielsector in de stad; we zijn daarmee minder afhankelijk van import uit het buitenland. Bovendien zorgt het voor werkgelegenheid én minder textielafval. Een win-win-win-situatie.”

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief