Twee mannelijke werknemers van de gemeente staan in oranje werkkleding voor een veegwagen in het centrum van Rotterdam.
24 April 2023

Wie houdt onze stad schoon op Koningsdag?

Op donderdag 27 april 2023 kleurt Rotterdam oranje met een vleugje groen wit groen. Koningsdag wordt een feestelijke dag voor de koninklijke familie, alle Rotterdammers en voor iedereen die bij ons op bezoek komt. Op Koningsdag 2023, maar ook in de aanloop ernaartoe laat Rotterdam zien waar Rotterdam voor staat. Eén van de ambities: het feest zoveel mogelijk plasticvrij organiseren.  

Het helemaal verbieden van wegwerpplastic is niet makkelijk. Ook deze Koningsdag krijgen we te maken met zwerfafval en -plastic in de stad. Een sterk team reinigers zorgt ervoor dat Rotterdammers en bezoekers zo snel mogelijk weer van een schone stad kunnen genieten. Twee van hen, Ahmed Qallout en Mustafa Amaarouk, vertellen waarom ze dat graag doen en waarom werken op Koningsdag extra speciaal is.  

 

Sociaal

Mustafa werkt al vijfendertig jaar als reiniger bij de gemeente. En het verveelt hem nog lang niet. “Ik heb nooit iets anders gedaan, want het is echt mooi werk. Je bent veel buiten en als een plek weer helemaal schoon is, krijg je gewoon een goed gevoel.” Ahmed: “En het is leuk dat je mensen helpt. Veel mensen komen op je af met vragen. Het is heel sociaal.” 

Ook binnen het team wordt goed samengewerkt. Mustafa: “De ene spuit het afval bij elkaar, de ander veegt het met de wagen op. En als een ploeg klaar is, pakt de volgende ploeg het op waar de vorige gebleven was. Zo doe je gewoon je werk, met elkaar.”
 

Grote schoonmaak

Het gebied rond het Stadhuisplein en de Lijnbaan is een ‘hoogfrequent gebied’. “Je had het gister moeten zien, tijdens de marathon.” Zegt Mustafa. “Het is hier zo druk dat er vaak schoongemaakt moet worden. Sommige straten hoeven we maar één keer per week langs, maar hier staan er zes of zeven man per dag.” Ahmed: “En tijdens Koningsdag is het natuurlijk nog veel drukker. Dan staan we hier met een man of vijfendertig.” 

Werken op Koningsdag is niet verplicht, maar Ahmed en Mustafa doen het toch. “Het werk op zo’n dag is extra leuk”, zegt Ahmed. “Het is heel gezellig met al die mensen om je heen. En je hebt veel contact met bewoners en toeristen.”  

Het doel verliezen de twee – ondanks de gezelligheid – ook niet uit het oog. Mustafa: “Tijdens Koningsdag worden er veel wegen afgezet. Het is belangrijk dat die na afloop snel schoon zijn, zodat ze weer vrijgegeven kunnen worden.” 

 

Rommel

De reinigers komen dagelijks de gekste dingen tegen, maar de grootste rommel verzamelt zich wel in het centrum van de stad. In zogenaamde ‘windhoeken’ zoals Mustafa ze noemt, maar ook op plekken waar mensen vaak in groepen rondhangen.  

“En dan vooral op plekken waar veel eetzaken of coffeeshops te vinden zijn, zoals hier op de Lijnbaan”, voegt Ahmed toe. “Jongeren halen hier eten of drinken en de verpakking gooien ze op straat.” Maar ook anderen – en zelfs ambtenaren – kunnen soms nog wel een lesje in opruimen gebruiken. “Ambtenaren moeten eigenlijk wel het goede voorbeeld geven.”

 

Jong geleerd 

Ahmed en Mustafa komen graag langs, maar liever nog helpt iedereen in de stad een handje mee. Ahmed: “We hebben participatiepakketten, waar een prikker en een sleutel voor containers in zit. Er zijn al veel burgers die ons op die manier helpen.” Mustafa heeft nog een idee: “Het zou helpen als jongeren het al op school leren. Eigenlijk moet je ze gewoon één keer per week in de wijk laten prikken. Dan snappen ze dat dat afval niet vanzelf verdwijnt.”

 

Leven

De eigenaar van een nieuwe horecazaak op de hoek komt op de mannen af. Of ze de stoep voor zijn zaak schoon willen spuiten, want het water is bij hem nog niet aangesloten. De mannen zeggen direct ja. Mustafa: “Het is je burgerplicht om anderen te helpen. Als het mag tenminste. Op privéterrein mogen we niet spuiten, maar dit is openbare stoep.”

In minder dan vijf minuten is de paar vierkante meter – die bezaaid lag met zwerfafval van de marathon de dag ervoor – weer helemaal schoon. Alsof er niets gebeurd is. “Dat is ons doel”, zegt Mustafa. “Als het schoon is, kan de stad weer gaan leven.” 

 

Fotografie: Jan de Groen

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief