foto van mooie boog entree met de tekst "anno EIGEN HOEK 1937". De Boog is van staal op de achtergrond het groen van de stadstuin.
23 Mei 2023

Rotterdams gfe+t-afval als voeding voor een gezonde bodem: Volkstuinvereniging Eigen Hof

Steeds meer Rotterdammers kunnen organisch afval scheiden. Organisch afval bestaat uit resten van groenten en fruit, (gekookte) etensresten en afval uit de tuin, oftewel gfe+t. Dit afval kan worden omgezet in compost: een zwart goedje vol voedingsstoffen die onze grond verrijken, zodat nieuwe planten weer goed groeien. De gemeente bracht compost terug naar Rotterdam. Volkstuinvereniging Eigen Hof ontving, net als andere stadstuinen, een vrachtwagen vol.

Frank Schurink is bestuurslid externe betrekkingen van Volkstuinvereniging Eigen Hof. Het is zijn doel om zoveel mogelijk mensen te overtuigen van de waarde van het volkstuinencomplex. “We hebben een enorme biodiversiteit die je in de stad niet tegenkomt. Een van onze tuinders nam op zijn tuin eens 54 verschillende vogels waar en studentenclubs kwamen hier insecten tegen die ze nergens anders vonden. Het is echt een bijzonder stuk groen.”

Geen kunstmest, wel compost

“We hebben bij Eigen Hof de afspraak om geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken en we vermijden kunstmest. In plaats daarvan maakt iedereen op zijn eigen tuin compost. Door tuinafval te composteren en terug te geven aan de aarde, hoeven we bijna geen extra aarde in te kopen om stukken op te hogen. Daardoor hebben we ook minder afval. En dus minder kosten.”

“Compost zorgt voor een rijke bodem. Het voedt je planten en zorgt ervoor dat water beter opgenomen wordt.” Die rijkdom houdt Eigen Hof niet alleen maar voor zichzelf. “We willen de compost van de gemeente ook beschikbaar stellen voor de buurt. Het liefst ligt het hier zo kort mogelijk voor de deur omdat we er direct mooie bestemmingen voor vinden. In onze tuinen, maar ook bij buurtbewoners met tuinen of geveltuintjes.”-

Ook jouw gfe+t-afval is een voedingsbodem voor nieuw groen. De gemeente wil de komende jaren in steeds meer wijken containers voor dit afval neerzetten, zodat over een paar jaar alle Rotterdammers makkelijk organisch afval kunnen scheiden.

Meer stadstuinen ontvingen compost van het Rotterdams gfe+t-afval. Lees ook de verhalen van:

Op sommige van deze plekken kunt u ook compost ophalen.

Tekst: Merel Nolet

Fotografie: Jan de Groen

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
logo port of rotterdam
logo provincie zuid-holland
Logo DCMR Milieudienst Rijnmond
logo blue city
Gemeente Rotterdam logo