portretfoto van Marjanne Cuypers, staat in de werkplaats met een plaat van zeewier (SeaWood) in haar hand.
27 November 2023

Wij zoeken een locatie voor onze zeewierfabriek. Waar mag dat?

Blueblocks: “door het advies van de experts kunnen we nu gerichter op zoek naar een locatie voor onze circulaire fabriek”

Het Circulair Loket is de plek waar ondernemers terecht kunnen met hun vragen over het sluiten van kringlopen en het werken met reststromen en nieuwe grondstoffen. Raak je de weg kwijt in het web van regeltjes en vergunningen of vraag je je af met welke reststromen je nou wel of niet mag werken? Dan ben je bij het circulair loket aan het juiste adres. Marjanne Cuypers is één van de ondernemers, die bij het Circulair Loket een vraag indienden. Ze is druk bezig met het opschalen van haar bedrijf BlueBlocks. Waar moet je allemaal op letten als je een circulaire fabriek wilt neerzetten?

Wie ben je en wat doe je voor werk?


“Ik ben Marjanne Cuypers en oprichter van BlueBlocks. Wij ontwikkelen nieuwe biobased materialen en circulaire producten, die we voornamelijk van zeewier maken. Ons materiaal heet SeaWood, een houtachtig materiaal van zeewier gemengd met groene reststromen. Deze combinatie resulteert in een mooie houtige plaat, die in de bouw gebruikt kan worden voor binnenwanden en interieurtoepassingen zoals meubels en akoestische wandpanelen.”

Waarom besloot je aan te sluiten bij het online vragenuurtje van het Circulair Loket?


“Wij zijn bezig met het voorbereiden van een productielijn om SeaWood op grotere schaal te gaan produceren. Dat betekent grotere hoeveelheden zeewieren en reststromen, maar ook de noodzaak voor een nieuwe locatie. De vraag die wij in eerste instantie hadden is: welke vergunningen hebben we dan eigenlijk nodig? Waar moeten we rekening mee houden?

Uiteindelijk hebben we dit tijdens het vragenuurtje iets breder getrokken en bekeken waar je zoal rekening mee moet houden. De experts benadrukten dat je niet alleen naar de fabrieksruimte of de gebruikte stromen moet kijken, maar ook naar de geografische locatie van de productielijn: wie zijn de omwonenden en is er bijvoorbeeld een recreatiegebied in de buurt? Tijdens het verwerken van ons product is de geur van zeewier te ruiken. Dat is iets waar we rekening mee moeten houden.”

Is je vraag goed beantwoord?


“De antwoorden waren verhelderend en hebben ons goed geholpen. Het was fijn om tijdens het vragenuurtje echt even met iemand in gesprek te gaan die meedenkt, in plaats van gelijk doorverwezen te worden naar een databank.

De tip van de experts om rekening te houden met de omgeving en ervan bewust te zijn dat de productie erg locatieafhankelijk is, nemen we ter harte. Ook hebben de experts ons wegwijs gemaakt in het woud der vergunningen: hoe en waar we kunnen beginnen met zoeken. Als je net begint, weet je nog niet zo goed waar je moet zoeken of überhaupt wat je wilt zoeken.

Zo moet je bijvoorbeeld nadenken over de geluidsoverlast, die de aan- en afvoer van producten kunnen veroorzaken. Nu weten we dat we voor de vergunningen voor productie, geluid en het verwerken van reststromen kunnen kijken of er al andere bedrijven op een terrein zitten, die een vergunning hebben. Wellicht is het dan mogelijk om mee te varen op die vergunning.”

Welke stappen heb je sindsdien gemaakt?


“We zijn nu op zoek naar een geschikte locatie voor onze fabriek. Door het advies dat we hebben gekregen, kunnen we de randvoorwaarden vanuit vergunningen gelijk al meenemen in die zoektocht. Dit maakt dat we gerichtere vragen kunnen stellen aan de eigenaren van de locaties.

We houden er nu rekening mee dat we niet te dicht op een woonwijk willen zitten, in verband met de geur. Dat heeft invloed op de installaties die je moet gebruiken en de investeringen die je moet doen. Het is fijn dat we ons daar nu al bewust van zijn. Dat is ook een tip voor andere ondernemers die willen opschalen: kijk goed naar de implicaties die een specifieke locatie heeft.”

 

Heb jij ook een vraag betreffende de circulaire economie waar je graag antwoord op wilt? Dien hem in bij het Circulair Loket.

Fotografie: Mark Bolk

Delen via

Meld je aan voor de Rotterdam Circulair Nieuwsbrief