Steeds meer Rotterdammers kunnen organisch afval scheiden. Organisch afval bestaat uit resten van groenten en fruit, (gekookte) etensresten en afval uit de tuin, oftewel gfe+t. Dit afval kan worden omgezet in compost: een zwart goedje vol voedingsstoffen die onze grond verrijken, zodat nieuwe planten weer goed groeien. De gemeente bracht een paar weken geleden compost terug naar Rotterdam. De Groene Oase op Zuid ontving, net als vier andere stadstuinen, compost.
Tuinman Harmen Sliep vertelt over wat hij zijn ‘openlucht buurthuis’ noemt. Buurtbewoners huren in de Groene Oase op Zuid zelf een tuintje, of kunnen terecht in de algemene tuin die een werkplek biedt aan een uiteenlopende groep vrijwilligers. Naast tuinieren houden de vrijwilligers zich bezig met het maken van zalfjes, oliën, thee, jam en het koken van gemeenschappelijke maaltijden.
De Groene Oase op Zuid is een biologische tuin. In plaats van pesticiden en kunstmest, gebruiken ze (zelfgemaakte) compost en lessen uit de permacultuur. Planten die elkaar versterken worden bij elkaar geplaatst, zoals uien en wortels. De uien zorgen er zo voor dat de wortelvlieg op veilige afstand van de wortels blijft.
Kritisch op compost
Toen Harmen de compost van de gemeente aangeboden kreeg, had hij wel twijfels. Toch besloot hij het aan te nemen. “Je weet natuurlijk niet precies waar de compost vandaan komt en dat zorgt wel voor wat achterdocht. Maar we kunnen het goed gebruiken in de bloementuin. En de kolen hebben ook altijd extra voeding nodig.”
Biodiversiteit verrijken
Hij wil de compost ook delen met de buurt. “Het volkstuincomplex hiernaast kan het vast ook goed gebruiken. Iedereen die wil, mag wat meenemen.” Dat de compost dan misschien niet helemaal biologisch is, maakt volgens Harmen niet uit. “Als deze compost bij kan dragen aan een groenere omgeving omdat bewoners besparen op tuinaarde, vind ik dat prima. Dan gaan ze er heus wel planten in zetten die de biodiversiteit verrijken.”
Ook jouw gfe+t-afval is een voedingsbodem voor nieuw groen. De gemeente wil de komende jaren in steeds meer wijken containers voor dit afval neerzetten, zodat over een paar jaar alle Rotterdammers makkelijk organisch afval kunnen scheiden.
Meer stadstuinen ontvingen compost van het Rotterdams gfe+t-afval. Lees ook de verhalen van:
Op sommige van deze plekken kunt u ook compost ophalen.