Houtsnippers van Rotterdamse bomen in de Moerkapellestraat
Rotterdamse bodem onder de loep door pilot met bokashi
Al vijf jaar experimenteert gemeente Rotterdam met de Japanse bodemverbeteraar Bokashi. Wat begon als pilot om een bestemming te zoeken voor de twee miljoen kilo bladeren die de gemeente jaarlijks inzamelt, groeide uit tot onderzoek naar de Rotterdamse bodem.
Organische stromen
Organisch materiaal is een waardevolle grondstof voor allerlei toepassingen. Bijvoorbeeld om biobased producten mee te maken of om de bodem mee te verbeteren. In een stad met 25 miljoen vierkante meter groene buitenruimte komt jaarlijks heel veel waardevol materiaal vrij. Er is al veel ervaring opgedaan met riet, gras, maaisel, hout, eendenkroos, wol, boomblad en zelfs zeewier. Maar ook groente-, fruit- etensresten en tuinafval van bewoners en (horeca)ondernemers. Het organisch materiaal in onze stad willen we niet langer verspillen als afval verwerken of verbranden.
Bokashi levert interessante resultaten op
Ook deze herfst verzamelen medewerkers van de gemeente Rotterdam weer grote bergen bladeren, waar we bokashi (bodemverbeteraar) van maken. Dat doen we al een aantal jaar en dat levert interessante inzichten op. Benjamin Mensinga vertelt:
Slowcooken met Rotterdamse wol
De brei- en haakclub in de Huiskamer in Pendrecht heeft van Rotterdamse wol een hooikist gemaakt. De hooikist werd vanaf circa 1900 gebruikt om brandstof te besparen voor het garen van voedsel. Met de huidige brandstofprijzen is de hooikist, slowcooker, eco stoof of hooimadam – hoe het ook heet – hipper dan ooit.